Güneş Enerjisi Hangi Tür Enerjilere Dönüşür?




Güneş kendi kaynağı bakımından çok büyük bir enerji üretimi gerçekleştirmektedir.Hidrojen atomlarının birleşmesi sonucu ortaya çıkan Helyum atomu bu büyük enerjinin kaynağıdır.Bu oluşum sonucu Güneş kendi enerjisini oluşturarak etrafa ısı enerjisi olarak yayılımını sağlamaktadır.Bu enerji oluşumunun Güneş'te meydana getridiği sıcaklık değeri ise 2 Milyon derecedir.


Bu sıcaklık Güneş'in merkezinde meydana gelen sıcaklıktır.Haliyle yüzeye doğru gidildikçe her ne kadar azalsa da bizler için yine korkunç denilebilecek rakamları meydana getirmektedir.

Güneş merkezli ısı enerjisi dünyamıza ısı ve ışık olarak ulaşır.Bu iki kavram Güneş enerjisinin dönüştüğü ilk iki enerji çeşididir.Dünya'mızın var oluş nedeni olan bu iki enerji yani Isı ve Işık Enejisi bizlerin,bitkilerin hayvanların yaşamları için vazgeçilmez bir kaynaktır.


Çevremizdeki enerji çeşitleri elektrik enerjisi,kimyasal enerji,nükleer enerji,rüzgar enerjisi,jeotermal enerji vb. enerjilerin oluşumu için Güneş'in Isı ve Işık Enerjisi temel kaynaktır.Örnek olarak elektrik enerjsinin oluşumu için barajlardaki su için yağış gereklidir.Bu yağış bulutlar sayesinde gerçekleşir.Bulutlar ise ortamdaki su buharının toplanması sonucu meydana gelir ve bir döngü halinde devam eder.Bu sayılan aşamalarda Güneş'in Isı Enerjisi bu döngüyü başlatan en önemli unsurdur.


Rüzgarın oluşumunda ki sıcaklık farklılılarıda Güneş'in Isı Enerjisi sayesindedir.Haliyle Rüzgar oluşumundan Rüzgar Enejisi meydana gelir.


Sonuçta Güneş enerjisinin temeli olan Isı ve Işık canlıların yaşamını sağlayan bir çok enerji için başlangıç enerjisini oluşturmaktadır.

Yorumlar